Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015


Πίσω από τα γεγονότα,  πίσω από τις ψυχικές καταστάσεις, βρισκόμαστε πάντα εμείς.

Είμαστε πεπεισμένοι πως η ενέργεια και η καλή θέληση ενός ανθρώπου είναι κάτι ασήμαντο μπροστά στα περιστατικά της ζωής, που μας φαίνονται, κυρίως, τυχαία και μοιραία. 

Εκείνος ο χείμαρρος των γεγονότων που συνεχώς μας πλημμυρίζει, είναι πολύ συγκεχυμένος και πολυποίκιλος για να μπορέσουμε να τον προβλέψουμε, και πολύ ανώτερος από τις δυνάμεις μας για να σκεφτούμε ότι θα μπορούσαμε ακόμη και να τον καθοδηγήσουμε.

Η εργασία που πρέπει να γίνει είναι να ‘δούμε’ ότι, καταρχάς πίσω από τα γεγονότα και έπειτα πίσω από τις ψυχικές καταστάσεις, βρισκόμαστε πάντα εμείς. 
Από οποιαδήποτε λύση προηγείται η δική μας αλλαγή.

Όποιος γνωρίζει να δημιουργεί ηθελημένα μέσα του, έστω και την παραμικρή εξύψωση του Είναι, μπορεί να μετακινήσει βουνά, και στον εξωτερικό κόσμο θα φαίνεται σαν ένας γίγαντας.

 Επεμβαίνοντας στις ψυχικές μας καταστάσεις, στην ποιότητα των σκέψεών μας, στους τρόπους διαίσθησης, στα αρνητικά συναισθήματα, υποσιτίζοντας μερικά και τροφοδοτώντας άλλα, όχι μόνο τροποποιούμε τη στάση μας, άρα τη σχέση μας με τα γεγονότα που έρχονται από τον έξω κόσμο, δηλαδή τον τρόπο που αντιδρούμε, αλλά και την ίδια τη φύση των συμβάντων που επακολουθούν μέρα με τη μέρα. 

Η πρώτη εργασία που καλούμαστε να εκτελέσουμε είναι: η αυτοπαρατήρηση, η παρατήρηση των σκέψεών μας και των καταστάσεων του Είναι. 

Μια προσεκτική μελέτη του εαυτού μας, των δικών μας σκέψεων, των συναισθημάτων, της συμπεριφοράς που έχουμε και των αντιδράσεών μας, του τρόπου με τον οποίο ‘εκλαμβάνουμε’ τα περιστατικά, θα μας επέτρεπε να ανακαλύψουμε ότι ο καθημερινός άνθρωπος σκέφτεται κι αισθάνεται αρνητικά.

Μόνο φαινομενικά ο άνθρωπος εύχεται το καλό του, την ευημερία, την υγεία. 

Εάν μπορούσε να παρατηρήσει και να γνωρίσει τον εαυτό του θα άκουγε μέσα του, αντιθέτως, τη συνεχή απαγγελία μιας αρνητικής ωδής, σαν μια προσευχή της συμφοράς γεμάτη ανησυχίες και άρρωστες εικόνες, την αναμονή τρομερών γεγονότων, πιθανών και απίθανων.

Elio D’ Anna ‘’Η Σχολή των Θεών’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου